Tiramisu Muhallebisi: Tiramisu muhallebisi, kolayca evde hazırlanabilecek, kökeni İtalya mutfağına dayanan bir tatlı çeşididir. "Tiramisu" kelimesi, İtalyanca'da "beni kendime getir" anlamına gelir. İtalyan kökenli tiramisu, nispeten yeni sayılabilecek bir tatlıdır. Geleneksel baklavamızın tarihi 600-700 yıl öncesine dayanırken, tiramisu 1960'lı yıllara uzanır. İlk olarak İtalya'nın Veneto bölgesi, Treviso şehrinde bir restoranda şef olan Roberto Linguanotto ve yardımcısı Francesca Valori tarafından keşfedildiği iddia edilse de, 1969 yılında Davit Rosengarten da tiramisuyu ilk keşfeden kişi olduğunu iddia etmektedir. Tiramisu, tatlı olarak ilk defa 1983 yılında "Veneto Tatlıları" kitabında yer almış ve tanınmıştır. Tiramisunun birçok tarif çeşidi bulunmasına rağmen, tariflerinde ortak olarak görülebilen malzemeler mascarpone peyniri, savoiardi bisküvisi, espresso ve kakaodur. Tiramisu Muhallebisi için Malzemeler:
Tiramisu Muhallebisi Nasıl Yapılır? İlk önce, büyük bir cezvede bir fincan su ve bir fincan şekeri kaynatmakla işe başlayın. Şeker kaynarken içine bir kaşık kahveyi ekleyin ve bir taşım daha kaynatmaya devam edin. Ardından karışımı ocaktan alarak soğumaya bırakın. Hazır aldığınız keki kare şeklinde küp şeklinde kesip kaselere yerleştirin. Soğumaya bıraktığınız kahveli şerbeti kestiğiniz keklerin üzerine döküp iyice ıslatın. Islanan keklerin üzerine fıstıkları eşit şekilde paylaştırın. Bir tencerede şeker, süt ve unu karıştırın. Orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin. Sos kaynadıktan sonra ocaktan alarak sıcak haldeyken labne peyniri ve tereyağını ekleyin ve iyice karıştırarak erimesini sağlayın. Sosunuz sıcakken soğutmadan kaselerin üzerine kepçe yardımı ile dökün. Hazırladığınız tiramisu tatlısını buzdolabında yarım saat kadar bekletip soğutun. Üzerine kahve ve kakaoyu karıştırıp bir süzgeç ile eleyerek serpiştirin. Soğuk halde servise sunun. Afiyet olsun. |
Ünseven
23 Temmuz 2024 SalıTiramisu muhallebisi yaparken şekerin kaynadığına nasıl emin olabilirim? Ayrıca mascarpone yerine labne peyniri kullanmanın tat farkı olur mu?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Ünseven,
Tiramisu muhallebisi yaparken şekerin tam anlamıyla eridiğinden emin olmak için karışımı sürekli karıştırarak gözlemlemen çok önemli. Şekerin tamamen eridiğini ve kaynadığını anlamak için muhallebinin yüzeyinde küçük baloncuklar görmelisin. Bu baloncuklar, şekerin tamamen eridiğini ve karışımın kaynadığını gösterir.
Mascarpone yerine labne peyniri kullanmak tat farkı yaratabilir. Mascarpone, daha kremsi ve hafif tatlı bir yapıya sahipken, labne peyniri daha tuzlu ve yoğun bir tada sahiptir. Bu nedenle tiramisunun tadı hafifçe değişebilir, ama yine de lezzetli olacaktır. Eğer labne kullanacaksan, fazla tuzunu almak için labneyi bir süre süzgeçte bekletebilirsin.
Afiyet olsun!