Cahide Jibek tiramisu, tiramisu değişik şekillerde yapılan bir tatlı türüdür. Kek, kedi dili bisküvi kullanılarak yapılan tiramisunun yapımı da oldukça basittir. Cahide Jibek tiramisu tarifinde kullanılmaktadır. Kek kullanılarak hazırlanan tiramisu küçük büyük herkes tarafından büyük beğeni kazanacak. Beş çaylarınızda, arkadaş toplantılarınızda, akşam çay keyfinde ya da okul dönüşü çocuklarınız için hazırlayabileceğiniz harika bir tarif.
Cahide Jibek tiramisu için gerekli malzemeler
Keki için
- 4 tane yumurta
- 2 çorba kaşığı kakao
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı toz şeker
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 tane vanilya
Kreması için
- 3 su bardağı süt
- 5 çorba kaşığı toz şeker
- 1 tane yumurta sarısı
- 2 çorba kaşığı un
- 2 çorba kaşığı nişasta
- 400 gr labne peyniri
- 1 şeker kaşığı vanilya
Keki ıslatmak için
- Yarım su bardağı sıcak su
- 1,5 çorba kaşığı granül kahve
- 1 çorba kaşığı toz şeker
Üzeri için
Cahide Jibek Tiramisu Hazırlanışı
Cahide Jibek tiramisu için ilk olarak krema hazırlanır. Uygun bir tencereye un, nişasta ve toz şeker eklenerek karıştırılır. Üzerine yumurta sarısı ve süt eklenerek çırpıcıyla karıştırmaya devam edilir. Karışan malzemeler ocağa alınarak devamlı karıştırılarak pişirilir. Krema pürüzsüz bir kıvam aldıktan sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
Tiramisunun keki için yumurta ve toz şeker çukur bir kabın içine alınır ve köpürene kadar çırpılır. Üzerine elenmiş un, vanilya, kakao ve kabartma tozu eklenerek karıştırılır. Karıştırma işlemi alttan üste doğru tahta kaşık kullanılarak yapılmalıdır. Hazırlanan kek yağlanmış yuvarlak fırın tepsisine dökülerek yayılır. Tepsi sert bir zemine vurularak hamurun içinde kalan hava kabarcıkları çıkarılır. Fırın önceden 200 dereceye ayarlanıp ısıtılır ve kek ısınmış fırına verilir. Kek kabarmaya başladıktan sonra fırın ayarı 150 dereceye indirilir. Bu ısıda yaklaşık 20 dakika bekletildikten sonra kürdanla kekin pişip pişmediğine bakılarak fırından alınır. 5 dakika kadar ilk sıcaklığını atması beklenir. Ardından kenarları bir bıçakla kaldırılarak temi bir örtünün üzerine ters çevrilerek çıkarılır. Kekin üzeri yine temiz bir bezle kapatılır.
Yarım su bardağı sıcak suyun içine kahve ve toz şeker eklenerek karıştırılır ve ılımaya bırakılır. Ilıyan kremanın içine labne peyniri ilave edilerek mikserle 3 dakika kadar çırpılır. Soğuyan kek bir parça ip yardımıyla ortadan ikiye kesilir. Kekin yarısı bir tepsinin içine alınır. Hazırlanan kahveli suyun yarısıyla tepsiye alınan kek ıslatılır. Islanan keke hazırlanan kremanın yarısı dökülerek her tarafına eşit yayılır. Kekin diğer yarısı ıslatılan kekin üzerine kapatılır. Kremanın diğer yarısı da kekin üst katına dökülerek her tarafına eşit sürülür. Bir süzgeç yardımıyla hazırlanan tiramisunun üzerine kakao serpiştirilir. Cahide Jibek tiramisu buzdolabına alınarak en az 2-3 saat bekletilerek servise sunulur.